SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR YALOVA, FESTİVALİN 2.SİNİ DÜZENLEDİ
SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR YALOVA, FESTİVALİN 2.SİNİ DÜZENLEDİ
SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR YALOVA, FESTİVALİN 2.SİNİ DÜZENLEDİ

Yalova Belediyesi’nin ‘Sürdürülebilir Şehir Yalova’ sloganıyla bu yıl 2.sini düzenlediği ‘Yalova Ekofest’ 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde başladı.

Yalova Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliklere, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Bircam Vakfı, GCA, Park Cam ve TEMA ile birlikte çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Festival, Öğrenciler Eşliğinde Yürüyüşle Başladı

Sabah saatlerinde Gazipaşa Caddesi Mini Amfi önünden çeşitli okullardan ‘Ekofest Yalova’ etkinliğine katılım sağlayan öğrenciler, farkındalık yaratan tema ve görsellerle Balkan Orkestrası eşliğinde etkinlik alanına doğru yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşe; Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk’un yanı sıra, Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova İl Emniyet Müdürü Salih Gözüm, Yalova Belediye Başkan Yardımcıları Bahaddin Erbay, Volkan Dadaloğlu ve Naim Ardıç, kurum müdürleri, okul müdürleri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Yürüyüş sırasında Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Mustafa Tutuk ve Çevre, Şehircilik ve İklim Müdürü Murat Alacatlı tarafından denize çelenk bırakıldı.

Festival Alanındaki Stantlar Gezildi

15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda ki festival alanına doğru gerçekleştirilen kortej yürüyüşünün akabinde il protokolü, alandaki stantları gezerek stant yetkililerinden tek tek bilgiler aldı.

Etkinliğine ev sahipliği yapan başta Yalova Belediyesi olmak üzere etkinliğe katılım sağlayan firma, kurum ve stk’ların kurmuş oldukları stantlarda Yalova Kağıt Atölyesi, Atık Kağıtlardan Kolye Yapım Atölyesi, Cam Atölyesi, Atıksız Mutfak Atölyesi ve Kompost Atölyelerinde geri dönüşümden yapılan malzemeler uygulamalı olarak yapılıp görücüye çıkarıldı.

Balkaya; “Yalova Belediyesi olarak sıfır atık olgusuna, çokça önem göstermekteyiz”

Alanda gerçekleştirilen ilk konuşmayı Yalova Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Emirhan Balkaya yaptı. Balkaya, “2018 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’nın kıymetli eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin öncülüğünde başlayan Sıfır Atık serüveni 5 yılda uluslararası çapta da kabul görerek her geçen gün büyüyerek devam etmektedir. Bizde Yalova Belediyesi olarak Sıfır Atık olgusuna, çokça önem göstermekteyiz.

Sıfır Atık Projeleri kapsamında yaptığımız çalışmalardan biride ülkemizde pilot şehir olarak uygulanan ve bugünde 1. Yılını kutladığımız Ekomat projesini, Yalova Belediyemiz için bir vizyon projesi olarak görmekteyiz.

Henüz yılbaşında faaliyetlerine başlayan müdürlüğümüz ile kısa zamanda faydalı ve güzel işler yapmaya çalıştık ve Atatürk’ün dünyaya çevrecilik dersi verdiği bu kıymetli şehir için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Ben bu vesileyle bizlerden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Belediye Başkanımız Mustafa Tutuk’a, birim müdürlerimize, kıymetli mesai arkadaşlarıma ve organizasyonumuza katılan sizlere çok teşekkür ediyor ve saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

Balkaya’nın ardından sırasıyla GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, Park Cam Genel Müdür Yardımcısı Engin Öz, Bircam Vakfı Genel Başkanı Ömer Kızıl konuşmalarını gerçekleştirdi.

“Geri dönüşüm hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük bir öneme sahip”

İş ortağı oldukları EKOMAT projesinin şu ana kadarki sonuçlarından dolayı mutluluk duyduklarını belirten GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, “GCA olarak, teknolojik gelişmeleri takip ederek çevresel kirlenmeyi önlemeye, atıkları mümkün olduğu kadar geri kazanma, geri kazanımı olmayan atıkları çevreye zarar vermeden bertaraf etme misyonuyla hareket ediyoruz. Çünkü geri dönüşüm sadece sürdürülebilirlik açısından değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük bir öneme sahip. Bu nedenle her yönüyle çevreyi koruyan, halkın sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmesi ve geri dönüşümü günlük hayatının bir parçası olarak uygulamasını hedefleyen bu projeyi hayata geçirdik. Cam, plastik ve metal içecek ambalajlarının depozito iade makineleri ile yüzde 100 geri dönüşümünü sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz projemiz kapsamında Yalova’nın 15 farklı noktasına 34 adet EKOMAT depozito iade cihazı konumlandırdık. Vatandaşların cam, metal ve plastikleri geri dönüşüme kazandırarak mobil uygulama üzerinden para değerinde puanlar kazandığı proje; hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de karbon ayak izinin azaltılmasına destek oluyor. Ambalaj malzemelerini geri dönüşüme kazandırmak üzere tüketicide bilinci artırmayı hedefleyen EKOMAT projemizle örnek model oluşturduk. Yerel yazılımı sayesinde verileri anında izleyebilme özelliğiyle “geri dönüşümün dijital dönüşümü” niteliğindeki bu projemizdeki amacımız, ülkemize ambalajın geri dönüşüm kültürünü kazandırmak” ifadelerini kullandı.

 

“EKOMAT Projesi ile fabrikalarda kullandığımız cam kırığı miktarını arttırıyoruz”

Toplatıda konuşan Park Cam Genel Müdür Yardımcısı Ergin Öz, “Cam Kırığı, cam ambalaj fabrikalarının besin kaynağıdır. Cam fırınlarını ne kadar çok beslersek, doğal kaynak kullanımı azalır, fırın ömrü uzar, enerji maliyeti düşer ve karbon ayak izi azalarak, çevreye karşı sorumluluklar yerine getirilir. Avrupa’daki cam ambalaj üreticileri %60-%70 oranında cam kırığı kullanırken, ülkemizde ise cam kırığı kullanım oranı %10’a bile ulaşamamaktadır. Ekomat Projesi ile fabrikalarımıza Avrupalı üreticilerin kullandığı kalitede cam kırığı gelmekte ve yeni şişeler üretilmektedir. Gelecek için çok önemli bir gelişmedir” ifadelerini kullandı.

“Milli Ekonomiye 1,3 Milyon TL’lik katkı yaptık”

Daha sonra, Bircam Vakfı Başkanı Ömer Kızıl, pojenin sürdürülebilirlik açısından kazanımlarını katılımcılara aktardı.

Ekomat projesinin üye sayısının 11.000 kişiye yaklaştığı ve toplamda 1,6 Milyon adet içecek ambalajın kaynağında ayrılarak Ekomat’lar üzerinden toplandığı belirtildi. Kızıl açıklamalarına; “Ekomat’lar boşaltılırken çoğunlukla Elektrikli toplama aracı tercih edilerek alıcı ortama daha az kirletici gazlar verilmiştir. Geri kazanılan ürünler ile belediyenin düzenli depolama tesisine 45 çöp kamyonu kadar atık gönderilmeyerek alandan tasarruf sağlandı. Bu sayede ekonomik anlamda tasarruf sağlanmış; düzenli depolama sahasının ömrü uzamıştır” diyerek devam etti.

“Aile bütçesine 256.000 TL’lik destek yapıldı”

Kazandıran dönüşüme katılan tüketicilere, market ve internet alışveriş çekleri dağıtılarak, aile bütçelerine yaklaşık 256.000 TL’lik destek sağlanmış oldu.

Geçen 1 yıllık süreç içerisinde projemizin çevremiz ve ülkemiz adına önemli kazanımları olmuştur. Geri dönüşüm operasyonlarının yapılmasıyla beraber;

- 128 ton doğal kaynak tüketiminde azalma,

- 16.675 aracın 1 günlük yakıt tüketimine eşdeğer petrol tasarrufu,

- 180 ağacın 1 yılda temizlediğine eşdeğer sera gazı emisyonunda azalma,

- 720 konutun 1 aylık enerji tüketime eşdeğer elektrik enerjisinde tasarruf,

- 45 çöp kamyonunun taşıyacağı kadar atık miktarında azalma,  sağlayarak milli ekonomiye yaklaşık olarak 1,3 Milyon TL’lik katkı yapıldı.

“Cam atıkların yeniden Cam Şişelere dönüştüğü projede, Plastik atıklar tekstil ürünleri, Metal atıklar da Diş Macunu Tüpü gibi kişi bakım ürünleri üretiminde kullanılacak”

“Proje kapsamında toplanan cam kırıkları, yeni cam içecek şişelerine, plastik atıklar, tekstil ürünleri, metal atıklar ise diş macunu tüpleri gibi kişisel bakım ürünlerine dönüştürülerek döngüsel ekonomi modeli oluşturulmuş oldu. İlerleyen süreçte sosyal sorumluluk çalışmalarımıza devam ederek, projemizin sosyal etkisini daha da fazla arttırmak istiyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

En çok puan toplayan tüketiciler ödüllendirildi

Yalova’da Ekomatları en çok kullanan, geri dönüşüme katkı sağlayanlara toplam 6 kategoride hediyeleri takdim edildi.

Ekomat’ı en çok kullanan erkek kategorisinde; İlyas İkizler ve Recep Altıparmak

Ekomat’ı en çok kullanan kadın kategorisinde; Nurgül Küçük ve Ebru Ay

En çok kullanan işletme kategorisinde ise; Köz Izgara Sahibi Mehmet Sarı’ya ödülleri takdim edildi.

Etkinlikler Konserle Sona Erdi

Yalova Belediyesi’nin ‘Sürdürülebilir Şehir Yalova’ sloganıyla bu yıl 2.sini düzenlediği ‘Yalova Ekofest’in 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde gerçekleştirdiği etkinlikler Yalova Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ve Balkan Orkestrasının konseriyle son buldu.

DİĞER HABERLER
BAŞKAN GÜREL’E TEBRİK ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR

BAŞKAN GÜREL’E TEBRİK ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR

Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, tebrik ziyaretleri kapsamında misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Başkan Mehmet Gürel, “Hayırlı olsun temennilerini ileten, başarılarımız için destek ve dualar...

DEVAMINI OKU
YALOVA BELEDİYESİ, VEKTÖRLE MÜCADELEYE HIZ VERDİ

YALOVA BELEDİYESİ, VEKTÖRLE MÜCADELEYE HIZ VERDİ

Yalova Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, sinek, sivrisinek ve larvalara karşı il genelinde koordineli bir şekilde ilaçlama çalışmalarına devam ediyor. Yalova'nın 14 mahallesinin belirli...

DEVAMINI OKU
BAŞKAN GÜREL SÖZÜNÜ TUTTU

BAŞKAN GÜREL SÖZÜNÜ TUTTU

ARAPÇA VE YABANCI TABELALAR İÇİN TEBLİGATLAR YAPILDI Yalova Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne bağlı zabıta ekipleri, arapça tabelası bulunan iş yerlerine giderek tebligatta bulunuyor. 31 Mart Mahalli İ...

DEVAMINI OKU
BAŞKAN MEHMET GÜREL TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

BAŞKAN MEHMET GÜREL TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, makam görüşmelerine Yalova halkı ile başladı. Belediye çalışmalarını aksatmamak adına sosyal medya üzerinden yaptığı çağrı ile tebrikleri belirli saat aralığında...

DEVAMINI OKU
BAŞKAN GÜREL “ŞEHİTLERİMİZE BORCUMUZU ÖDEYEMEYİZ”

BAŞKAN GÜREL “ŞEHİTLERİMİZE BORCUMUZU ÖDEYEMEYİZ”

Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, 14-20 Nisan Şehitler Haftası nedeniyle yazılı bir mesaj yayımladı. “Vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve bağımsızlığı uğruna gözünü kırpmadan canını ortaya koyan tü...

DEVAMINI OKU
BAŞKAN GÜREL’DEN BAYRAM MESAİSİ

BAŞKAN GÜREL’DEN BAYRAM MESAİSİ

Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, Ramazan Bayramı dolayısıyla bir dizi program gerçekleştirdi. Bayram mesaisine CHP İl Binası'nda partililerle bayramlaşarak başlayan Başkan Gürel, bayramda mesai y...

DEVAMINI OKU
MEZARLIK SERVİSLERİ VE HALK OTOBÜSLERİ ÜCRETSİZ OLARAK HİZMET VERECEK

MEZARLIK SERVİSLERİ VE HALK OTOBÜSLERİ ÜCRETSİZ OLARAK HİZMET VERECEK

Yalova Belediyesi, Ramazan Bayramı'nda vatandaşların kabristanlara rahat ulaşımı sağlamak adına ücretsiz servis kaldıracak. Ramazan Bayramı'nın 1 ve 2. günlerinde hizmet verecek olan servisler toplam...

DEVAMINI OKU
BAŞKAN MEHMET GÜREL’İN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

BAŞKAN MEHMET GÜREL’İN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, Ramazan Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Başkan Gürel, mesajında birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparak Yalovalıların ve tüm İslam âleminin...

DEVAMINI OKU
BAŞKAN GÜREL: POLİS TEŞKİLATIMIZIN 179. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

BAŞKAN GÜREL: POLİS TEŞKİLATIMIZIN 179. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel 8 -14 Nisan Polis Haftası ve 10 Nisan Polis Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. “Yurdumuzda iç güven ortamının oluşmasına yönelik olağanüstü gayretler sergileye...

DEVAMINI OKU